Skip to Content
Regula Ysewijn brengt hulde aan authentieke Belgische cafés in nieuw boek

Regula Ysewijn brengt hulde aan authentieke Belgische cafés in nieuw boek

Een nostalgische ode in woord en beeld, aan de meest authentieke cafés en de verhalen die er worden verteld

Fotografe en food writer Regula Ysewijn ging doorheen België op zoek naar de meest authentieke cafés. Etablissementen waarvan de soms waardevolle inrichting naar vroeger ademt, waar in de loop der jaren de stamgasten deel van het interieur zijn geworden en waar de verhalen ontroerend en talrijk zijn. Het boek is ook een ode aan de café eigenaars die soms al generatie op generatie lang zorg dragen voor dit kwetsbaar cultureel erfgoed. Regula selecteerde ongeveer 45 cafés en huiskamercafés die ze portretteerde in woord en beeld. 'Authentieke Belgische Cafés' ligt op maandag 24 oktober in de boekenhandel.

Regula Ysewijn is 
de vrouw achter de blog Miss Foodwise, en de auteur van het o.a. door Jamie Oliver bejubelde Pride and Pudding, De geschiedenis van de Britse pudding. Ze is een echte Anglofiel met Londen als regelmatige uitvalsbasis, maar koestert ook haar roots. Dit boek is een ode aan de volkse cultuur van haar geboorteland. Regula bezocht talloze traditionele cafés, sprak er met de stamgasten die er de ziel van vormen en bracht dit alles prachtig in beeld. Uit haar boek spreekt liefde en passie voor wat soms dreigt te verdwijnen. Het toont dat een bruin café of een huiskamercafé in België zoveel meer is dan een hoop stenen: het is vaak het epicentrum van een gemeenschap, en een toevluchtsoord dat overeind blijft ondanks de vervaagde foto’s aan de muur.

Trouw aan haar Belgische wortels en na een opleiding bierkenner in Antwerpen begon zij aan een queeste om de authentieke Belgische cafés vast te leggen in haar typische nostalgische documentaire stijl van fotografie. Bij elk café leest u de geschiedenis en verhalen die je wegvoeren naar een gezellig hoekje in dat café. U krijgt prachtige zwart-wit beelden, en kleurbeelden met vervaagde tonen die de vervlogen tijden in de verf zetten.

Het grafisch werk is van de hand van Bruno Vergauwen. Naast illustrator en art director is hij ook de man van Regula. Zijn werk is hier te vinden.
 

‘ze is open, duw maar tegen de deur” roepen de mensen in de straat ons toe. “Haar dochter voert haar elke middag naar haar café!  We stappen binnen in een woonhuis, en komen meteen in een ruimte waar de tijd heeft stilgestaan.

Het is er warm en gezellig, alsof er net een bende stamgasten vertrokken is. Het enige geluid is het tikken van een klok. Juliette, de cafébazin, hoort ons de eerste minuten niet, ik verhef mijn stem en roep hallo, we zien langzaam beweging achter de glazen deur en daar staat ze dan... de oudste cafébazin van België.

Ten Bosse is een café waar de koer letterlijk  nog op de koer is en waar het vuurtje in de stoof altijd brand. Juliette heeft vorig jaar haar café gesloten, het bord hangt reeds niet meer aan de gevel. Maar elke dag is ze daar, om toch de deur open te houden voor de laatste stamgasten die haar nog eens komen bezoeken.

__________________________________________________________________________________________________

Je bent van harte uitgenodigd op de feestelijke boekvoorstelling op maandag 24 oktober om 19u. Place to be is Café Oud Arsenaal in Antwerpen, Maria Pijpelincxstraat 4. Geef een seintje via lies@vonyellow.be als je erbij kan zijn!

__________________________________________________________________________________________________


titel Authentieke Belgische Cafés / Belgian Café Culture
auteur Regula Ysewijn
verschijningsdatum 24 oktober 2016
afwerking Hardcover
formaat 17 x 24 cm
pagina’s 272
isbn 9789460581915
nur 440, 448
taal Nederlands & Engels
prijs € 25

__________________________________________________________________________________________________

OVER Regula Ysewijn

Regula is fotografe, schrijfster en grafisch ontwerper. Geboren te Antwerpen verloor ze haar hart in Engeland. Vandaar haar blog en eerste boek Pride and Pudding: de geschiedenis van de Britse pudding hartig en zoet. Het boek kwam reeds uit in België, Nederland, Australië, UK en Nieuw Zeeland. Haar werk werd ook geprezen door de Engelse kranten Guardian, The Telegraph, the Independent, en BBC Radio en TV, BBC History magazine, Jamie magazine, Delicious magazine en verschillende Belgische publicaties.

Haar blog Miss Foodwise en haar Instagram-dagboek hebben beide een gigantische schare fans. Ze is ook al jaren jurylid in de prestigieuze Great Taste Awards. Blog: www.missfoodwise.com
Website portfolio: www.regulaysewijn.com
Website graphic design: www.thetinyredfactory.com
Facebook: https://www.facebook.com/MissFoodwise
Instagram: @missfoodwise
Twitter: @MissFoodwise
Pinterest: https://www.pinterest.com/MissFoodwise

__________________________________________________________________________________________________

Stuur een mailtje naar lies@vonyellow.be om een recensie-exemplaar,
een interview of extra beeldmateriaal aan te vragen!

Over LUSTER

Luster publiceert boeken voor cultural explorers. Voor nieuwsgierige mensen die voortdurend op zoek zijn naar inspirerende plekken, boeiende creaties en visies en werelden die tot de verbeelding spreken. De onderwerpen van onze boeken zijn vrij uiteenlopend en niet limitatief maar hebben doorgaans te maken met steden, reizen, design, fotografie en cultureel erfgoed.