Skip to Content

Niki Segnit onthult de 'Kookbijbel'

Vind je weg van het ene recept naar het andere

Niki Segnit oogstte in 2010 internationaal veel lof met 'De Smaakbijbel'. De afgelopen jaren werden er ruim 25.0000 exemplaren van verkocht. Medio november is Segnit terug met een wellicht nog ingenieuzer boek. In haar 'Kookbijbel' gaat ze nog een stapje verder: deze keer gidst Segnit lezers niet van smaak naar smaak, maar van recept naar recept. Onderweg toont ze ook hoe je zelf kunt spelen met de recepten en daagt ze je uit om nieuwe varianten uit te testen. De 'Kookbijbel' ligt vanaf 19 november in de boekhandel.

In 2010 maakte de Londense Niki Segnit haar intrede met haar eerste boek, 'De Smaakbijbel'. Sindsdien heeft zij internationale faam verworven en won ze de André Simon Award voor het beste voedingsboek, alsook de Guild of Food Writers Award voor het beste eerste boek, en werd zij voorgedragen voor de Galaxy National Book Awards. Daarnaast leverde Segnit een bijdrage aan The Food Programme, Woman's Hour en Word of Mouth, en schreef ze columns, features en recensies voor onder meer The Observer, The Times, The Times Literary Supplement en The Sunday Times

Met de 'Kookbijbel' onderneemt Segnit duidelijk een poging om het kooklandschap te veranderen. Dit ingenieuze kookboek is het resultaat van zeven jaar lang uitvoerig experimenten en heeft dan ook geleid tot een ongeëvenaard origineel werk over koken. De bedoeling is dat het ene recept automatisch naar het andere leidt. In de praktijk wil dit zeggen dat Segnit het hoofdstuk over brood opent met een basisrecept, en van daaruit de lezer via flatbreads, focaccia's en scones naar pistolets, brioches en rumtaartjes leidt. Wie inziet hoe het ene gerecht voortkomt uit het andere, kan ze vervolgens gemakkelijk uit de losse pols bereiden, totdat het recept zelfs overbodig wordt. Onderweg toont Segnit ook hoe je zelf kunt spelen met de recepten en tovert zij platte broden om tot Japanse ni-hachi of Indiase missi roti en maakt ze van een brioche in een handomdraai een verrukkelijke pane al formaggio of praline. 

En zo zijn er nog elf hoofdstukken (o.a. chocola, soep & stoofschotels en saus) in dit schier onuitputtelijke boek. Met haar rijkdom aan recepten en ongeëvenaarde originaliteit is de Kookbijbel een boek dat alle andere kookboeken overbodig maakt – en uiteindelijk zichzelf.

Jaloersmakend goed - Yotam Ottolenghi

Noot voor de redactie: van 19 t/m 21 november is Niki Segnit op auteursbezoek in Nederland. Mocht je haar op dat moment, of nog voor haar bezoek, willen interviewen, neem dan contact op met lies@vonyellow.be. Een PDF van het boek kan je ook via deze weg opvragen.

Titel: Kookbijbel
Auteur: Niki Segnit
Vertalers: Henja en Jaromir Schneider
Verschijning: 19 november 2019
Prijs: €39,99 introductieprijs (t/m 31-01-2019, daarna €45)
Omvang: ca. 672 pagina’s
Uitvoering: gebonden met leeslint en kleur op snee

Contacteer ons
Over LUSTER

Luster publiceert boeken voor cultural explorers. Voor nieuwsgierige mensen die voortdurend op zoek zijn naar inspirerende plekken, boeiende creaties en visies en werelden die tot de verbeelding spreken. De onderwerpen van onze boeken zijn vrij uiteenlopend en niet limitatief maar hebben doorgaans te maken met steden, reizen, design, fotografie en cultureel erfgoed.